Tips och råd vid laminering

KALLAMINERING

Kallaminering, en självhäftande plastfilm med en borttagningsbar liner.  När linern tas bort exponeras adhesivet/häftämnet. När man trycker lätt, fastnar filmen direkt på de objekt som ska lamineras. Kallaminering passar för material som kan skadas av värme och passar till nästan all printad media. Ingen dyr utrustning behövs. Perfekt för självhäftande vinyl.

För bästa resultat så skall man satsa på en lamineringsmaskin där övre rullen har värmeelement inbyggda. När man använder lite värme(30-45 grader) på övre rullen så blir laminatet mer följsamt och man undviker små luftbubblor under laminatet.

VARMLAMINERING

Varmlaminat har ingen liner. Adhesivet aktiveras av värme och appliceras genom tillämpning av tryck, vilket ger en plan och slät yta. Varmlaminering passar inte för vanlig skylttillverkning eftersom den höga värmen kan smälta och sträcka vinylen och bubblor kan uppstå.  Varmlaminering passar till screen- och offset-printade posters, broschyrer, kartor m.m.

Vid varmlaminering;
Varmlaminerings-utrustning värmer upp båda rullarna till en temparatur över 100°C.
Varmlamineringsfilm är kostnadseffektiv vid stora volymer.
Varmlaminerings-utrustning är ganska dyr
Utrustning kan även användas för kallaminering.

————————————————————————–

FLYTANDE LAMINERING
Flytande laminering är vatten- eller lösningsmedelsbaserad och ger en skyddande beläggning

Vattenbaserad beläggning: passar för alla material som inte är känsliga för vatten, så som lösningsmedelsbaserade utskrifter.  Vattenbaserat flytande laminat är luktfri och påverkar inte formstabilitet och ger ej krympning.

Lösningsmedelsbaserad beläggning: passar för nästan alla material, vattenkänsliga eller inte (inklusive vatten- och oljebaserade utskrifter)

Applicering
Flytande laminat kan appliceras för hand (med en pensel, roller, spraymunstycke alt. screentryck) eller genom användning av en lackmaskin. Lackmaskiner sänker ner materialet i vätskan, applicerar med en rulle eller sprejar materialet.

Fördelar
Kostnadseffektivt vid stora volymer, Kan även appliceras utan speciell utrustning flexibel, idealisk för banderoller och textil

Beställ dina flytande lamineringsprodukter från R&D Spandex
R&D Spandex erbjuder två olika flexibla,  vattenbaserade flytande laminat med UV-filter. Dessa lösningsmedelsfria flytande laminat stärker och skyddar bilder på banners, folier, och tät-vävda textiler.

————————————————————————–

Laminering – Problem och åtgärder

För att hjälpa dig att spara värdefull tid och undvika kostsamma misstag har vi gjort en lista över de vanligaste problemen som kan uppstå när du börjar din lamineringsprocess.

Problem: Vågor i horisontal riktning.
Orsak: För mycket tryck frontrullen.
Åtgärd: Minska trycket på frontrullen.

Problem: Vågor i vertikal riktning.
Orsak: För mycket värme på nyprullarna.
Åtgärd: Minska rullvärmen.

Problem: Vinklade vågor på ena sidan av materialet.
Orsak: Inte tillräckligt med tryck på vänster (eller höger) sidrullar.
Åtgärd: Öka trycket på den bakre vänster (eller höger) sidrullen.

Problem: Vinklade vågor på båda sidorna av materialet.
Orsak: Inte tillräckligt med tryck på den bakre rullen.
Åtgärd: Öka trycket på den bakre rullen.

Problem: Konkava vågor.
Orsak: Bakrullen drar för mycket.
Åtgärd: Lätta upp trycket på bakrullen.

Problem: Wake vågor.
Orsak: Inte tillräckligt med värme på nyprullarna.
Åtgärd: Öka rulltemperaturen